top of page

                  Tepecik-Çiftlik’te Ölüm Uygulamaları

​

Tepecik-Çiftlik Neolitik insanlarının ölüye müdahale biçimleri üzerine yapılan çalışmayla bir takım ön bilgiler elde edilmiÅŸtir. YerleÅŸmede bireyler çoÄŸunlukla basit toprak biçimli mezarlara birincil olarak gömülmektedir. Ancak bir kısım bebeÄŸin çömlek içine gömüldüÄŸü de tespit edilmiÅŸtir. Stratigrafik açıdan bakıldığında mezarların ortaya çıkarıldığı en eski tabaka olan 5. tabakada konut kazılmamıştır ancak bu çalışmanın konusu olan BB kolektif gömüsü dışında birincil ve ikincil gömüler açık alanlarda tespit edilmiÅŸtir. Mekan içi gömü asıl olarak 4. Tabakaya ait AK yapı kompleksine baÄŸlı AY ve BA mekanlarındaki mezarlar ile temsil edilmektedir. Bu mekanların içinde saptanan bireylerin çok önemli bir kısmını bir yaÅŸ altı bebekler oluÅŸturmaktadır, ancak AY mekanında çocuk, erkek ve kadınlar da saptanmıştır. Neolitik dönemin sonunu oluÅŸturan 3. tabakaya ait mezarlarının neredeyse tamamı evlere yakın açık alanlarda tespit edilmiÅŸken mekan içlerinde yer alan mezarlar da saptanmıştır.

Tepecik-Çiftlik’teki Neolitik dönem mezarlarının dörtte birinde mezar eÅŸyası bulunmuÅŸtur, bu mezarların önemli bir kısmı bir yaÅŸ altı bebekler oluÅŸturmaktadır. Yapılan çalışmalar toplulukta ölüye müdahale biçimlerinin basit uygulamalar olmaktan öte birkaç evreli karmaşık ritüellerden oluÅŸtuÄŸunu göstermiÅŸtir. ÖrneÄŸin çocuklar ve eriÅŸkinlere ait mezarların önemli bir kısmı belli bir süre geçtikten sonra yeniden açılıp, bireylere ait kafatasları alınmaktadır. Bazı mezarlarda vücudun belli kısımlarının da (uzun kemiklerinin) alınmış olma ihtimali yüksektir. Ek olarak, mezarların bir kısmının yeniden açıldığı ve bireylere ait kemiklerin ikincil olarak bireysel veya çoklu olarak yeni mezarlara gömüldükleri tespit edilmiÅŸtir. YakındoÄŸu Çanak-Çömleksiz ve Çanak-Çömlekli Neolitik dönem gömü uygulamalarına bakıldığında bölgeden bölgeye, topluluktan topluluÄŸa bir çeÅŸitliliÄŸin olduÄŸu görülmektedir. Tepecik-Çiftlik ölü gömme uygulamaları içinde saptananların da topluluÄŸun sembolik dünyası, ölümü algılayışları, inanışları hakkında önemli bilgiler sunarken aynı zamanda çaÄŸdaşı olan diÄŸer Neolitik topluluklarla benzerliklere sahip olması açısından anlamlıdır.

 

* Detaylı bilgi için bkz: Büyükkarakaya, A.M. (2019). Ölüm Uygulamaları ve Davranışın Ekolojisi.

                                                                              Memento Mori, Ölüm ve Ölüm Uygulamaları içinde, Ali Metin Büyükkarakaya & Elif BaÅŸak Aksoy (Ed.), Ege                                                                                              Yayınları, Ä°stanbul, ss. 217-257.

bottom of page