top of page

                                   HAKKINDA

 

Anadolu’nun kültürel zenginliÄŸi ÅŸimdiye kadar birçok araÅŸtırmaya konu olmuÅŸtur. Antropologların konuyla ilgili yapmış olduÄŸu birçok çalışmadan ve arkeologların kazı çalışmaları sonucunda ürettikleri bilgilerden hareketle bu zenginliÄŸin kökenlerinin çok eskiye dayandığı kabul edilebilir görünmektedir. Özellikle arkeolojik kazılarda bulunan materyal kültüre ait birçok buluntu bize geçmiÅŸ dönemlerde Anadolu topraklarında yaÅŸamış insan gruplarının, atalarımızın, bulundukları çevrelere uyarlanırken geliÅŸtirdikleri maddi ve maddi olmayan kültürel miras öÄŸeleri hakkındaki zenginliÄŸi gözler önüne sermektedir.

     Bu tip çalışmalar geçmiÅŸi ve günümüzü anlamaya çalıştığımız süreçte birçok bilgiye sahip olmamızı saÄŸlamış aynı zamanda çözülmesi gerekli birçok sorunsalın da belirginleÅŸmesine yol açmıştır. ÖrneÄŸin çeÅŸitli arkeolojik dönemlerde Anadolu’da yaÅŸamış insan topluluklarının materyal kültüründe rastladığımız benzerlikler ve farklılıkların kökeninde bu insan gruplarının birbirleriyle olan biyolojik yakınlıkları var mıydı? EÄŸer varsa bunun derecesini belirleyebilir miyiz? Günümüz koÅŸullarında, teknolojinin sunduÄŸu imkanlarla ve iyi tasarlanmış araÅŸtırmalarla bu tip soruların yanıtlarını aranabileceÄŸi, çoÄŸu zaman konuyla ilgili ciddi çözümlemeler yapılabileceÄŸini söyleyebiliriz. Bu tip çalışmaların önemli bir kısmı farklı bilim dallarında birbirinden bağımsız olarak sürdürülmektedir. Bu bilim dalları arasında antropoloji, arkeoloji, biyoloji (Moleküler genetik ve Evrim) sayılabilir. Esasen bu disiplinlerin yanında diÄŸer fen bilimleri (örneÄŸin Yerbilimleri) ve hatta hastalıkların genetik kökenleri üzerine yapılan araÅŸtırmalarda dahil edildiÄŸinde Tıp ve SaÄŸlık bilimleri de eklenebilir.

     Bu çalışma temelde antropoloji, arkeoloji ve genetik olmak üzere farklı disiplinlerin birikimini ortak bir potada eritme amacını taşımakta bu anlamda çaÄŸdaÅŸ bilimsel anlayışın bir tezahürü olarak interdisipliner bir proje olarak tasarlanmıştır.

     Çalışma özetle, Güneybatı Anadolu’da Tunç Çağında yaÅŸamış üç farklı topluluÄŸa ait mezarlardan elde edilmiÅŸ insan kalıntılarının antropolojik, arkeolojik ve biyolojik yönden incelenmesine odaklanmaktadır. Temel amaç Güneybatı Anadolu Tunç Çağı’na ait Çine-Tepecik, Laodikeia-Kandilkırı, KarataÅŸ-Semayük yerleÅŸmelerinden elde edilmiÅŸ insan iskelet kalıntılarında biyoarkeolojik inceleme yürütmek ve antik DNA (aDNA) metodolojisinin kullanımıyla genom ve mitogenom düzeyinde veri üretmektir. Üretilen bu veri ile öncelikle bu üç topluluÄŸun birbirleriyle olan genetik yakınlık durumları derecelendirilecek, sonrasında bu toplulukların Ege Bölgesi, Yunanistan, Orta Anadolu örneklemleriyle populasyon genetiÄŸi analizi ile biyolojik yakınlıkları saptanmaya çalışılacaktır. Bu sayede bölge içi ve bölgeler arası anlamda ÅŸimdiye kadar arkeolojik bulgular ışığında belgelenmiÅŸ topluluklar arası iliÅŸkiler biyolojik açıdan da incelenmiÅŸ olacaktır. Yanı sıra incelenilen topluluklara ait genetik bilgi, Avrupa ile YakındoÄŸu’ya ait genomik verisi mevcut arkeolojik topluluklarla karşılaÅŸtırılması da gerçekleÅŸtirilecek, eldeki veriler günümüz toplulukları ile de birlikte incelenecektir.

​

                                                               

bottom of page