PORSUK ( Zeyve) HÖYÜK
Porsuk höyük, Anadolu platosunun güney ucunda, Orta Toros zincirinin Bolkar dağları eteklerinde yer almaktadır. Yerleşme Zeyve Höyük olarak da bilinmektedir. Porsuk – Zeyve Höyük, tüm Antik Çağ boyunca, Anadolu’yu Kuzey’den Güney’e bağlayan ve Toros Dağları’nın aşılıp (mevcut Ankara-Adana otoyolu güzergahı) Suriye’ye ve ötesine ulaşılmasını sağlayan büyük yol boyunca stratejik bir konumda bulunmuştur.
Harita: Porsuk’un jeografik konumu
Arkeolojik katmanlar bir konglomera üzerine uzanır ve maksimum 8 metre kalınlığa sahiptir. Şu an tanınan en eski yerleşim M.Ö 15. yüzyıla uzanır. Sonrasında Frig döneminden bir tabaka ve ardından Helenistik yaşam alanı, ardından Roma yerleşimi ve daha sonra bir kırsal yerleşimi içermektedir.
İlk olarak J. Mellaart tarafından tespit edilen yerleşme, daha sonra D. French tarafından da incelenmiştir ve bölgedeki İTÇ yerleşmeleri arasında gösterilmektedir. Höyükte 1969 yılında O. Pelon başkanlığında başlayan kazı çalışmaları 2001 yılına kadar devam etmiştir. 2004 yılında D.P. Beyer ve ekibi tarafından tekrar başlayan kazılar 2015 yılına kadar bazı aralıklarla yürütülmüştür. Höyükteki kazılar 2017 yılından beri Türkiye Cumhuriyeti Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın izni ile, Hauts-de-France (Valenciennes) Politeknik Üniversitesi’nde Eski Tarih ve Klasik Arkeoloji bölümünden Doç. Dr. Claire Barat tarafından sürdürülmektedir.
Yararlanılan kaynaklar
Blaizot, F. L'ensemble funéraire tardo-antique de Porsuk : approche archéo-anthropologique (Ulukışla, Cappadoce méridionale, Turquie). Résultats préliminaires. Anatolia Antiqua, Tome 7, pp. 179-218.
TAYProjesi:http://www.tayproject.org/TAYages.fm$Retrieve?CagNo=9073&html=ages_detail_t.html&layout=web
https://tr.ambafrance.org/Porsuk-Zeyve-Hoyuk-3500-yillik-bir-tarihi-gecmis