top of page

​

                 ANADOLU'DA DÄ°JÄ°TAL BÄ°YOARKEOLOJÄ°

 

  Biyoarkeoloji alanında çalışan uzmanların araÅŸtırmaları ve çalışmalarını yürütmeleri için iskelet en önemli unsurdur. Ancak, iskeletlerin korunma durumu ve eriÅŸilebilirliÄŸi bilim insanları için sorun teÅŸkil edebilir. Müzeler tarafından yürütülen kazılarda osteoloji veya biyoarkeoloji bilgisi olmayan kiÅŸiler tarafından yürütülen kurtarma kazıları bunun iyi bir örneÄŸini oluÅŸturmaktadır. Bu gibi benzer örneklerde de, kazıların uzun yıllar boyunca sürmesi ve farklı kiÅŸiler tarafından yürütülmesi, iskeletlerin muhafaza edildikleri alanların imkanlarındaki yetersizlik ve kazılardan çıkarılan iskeletlerin belirli bir sisteme göre kayıt altına alınmaması bu sorunların örnekleri arasındadır (Wrobel vd., 2019, s.47-48). Ancak, günümüzde geliÅŸen teknolojik olanaklar sayesinde kayıtların dijital ortamda yapılması, bu sorunların üstesinden gelmek üzere önemli bir fırsat sunmaktadır.

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

                                                                      Åžekil 1. Bir mezarın 3D rekonstrisiyon çalışması aÅŸamalarından biri

​

  Dijital Biyoarkeoloji, kazılardan elde edilen insan kalıntılarının ve gömü kontekstinin (ve dolayısıyla mezar eÅŸyalarının) çeÅŸitli yöntemlerle dijital anlamda kaydedilmesi ile baÅŸlayan uzun bir süreci barındırır. En basit haliyle mezar kontekstinin in-situ dijital kaydı ile baÅŸlayan bu süreç sonraki aÅŸamalarda, çeÅŸitli yazılımların desteÄŸi ile oluÅŸturulan mezar bütününün üç boyutlu rekonstriksiyonu (Åžekil 1), bilgisayarlı tomografi (BT) (Åžekil 2), manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi paleoradyolojik, taramalı elektron mikroskopisi (SEM), ışık mikroskopisi, lazer taraması ve fotogrametri gibi farklı görüntüleme ve belgeleme yöntemlerini de kapsamaktadır (Åžekil 3).

​

 

​

​

​

​

​

    

 

 

                                                  Åžekil 2. Bir numaralı mezardan elde edile bir kafatasının bilgisayarlı tomografi görüntüleri

 

        

 

 

 

 

 

 

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

  Åžekil 3. Bir mezardan ele geçen kalıntılara ait farklı yöntemlerle elde edilmiÅŸ görseller. . a) Tabutun içi. b) Bireyin kafatası c) Işık mikroskobu görüntüsü d) Taramalı elektron mikroskobu görüntüsü  (kaynak Büyükkarakaya ve ark., 2018)

​

  Bunlar içinde Paleoradyoloji, x-ışını radyografi, BT, MRI ve mikro-BT gibi modern görüntüleme yöntemlerini kullanan biyoarkeolojik materyallerin incelenmesidir (Chhem ve Brothwell, 2008). DiÄŸer sayılanlardan farklı olarak, bu yöntemler biyoarkeolojik materyallerin sadece dış yüzlerinin milimetrik tanımlanmasıyla sınırlı kalmamakta, aynı zamanda materyalin iç yapı ve dokusunun anlaşılması ve analizinde de dijital veri oluÅŸturulmasında ön plana çıkmaktadır (Åžekil 2). KimliÄŸi bilinmeyen antik insanların yüzlerinin yeniden yapılandırılması (Facial Traits Reconstruction) çalışmalarında da bilgisayarlı tomografi, dijital verilerin iÅŸlenmesinde ciddi oranda kolaylık saÄŸlar (Åžekil 4) (Büyükkarakaya vd., 2019; Cavalli, 2019).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           

                        Åžekil 4. M 161 mezarından çıkarılan bir kiÅŸinin yeniden yüzlendirme çalışması (kaynak Büyükkarakaya ve ark., 2018)

​

  Özetle, arkeolojik kontekstlerde gün ışığına çıkarılan biyoarkeolojik materyaller çeÅŸitli yöntemler ile dijital ortamda kayıt altına alınarak hem eriÅŸim hem de korunma sorununa bir çözüm yaratılmaktadır. Wrobel vd., (2019)’ de belirttiÄŸi üzere hem ekonomik açıdan hem de günümüz teknolojik ÅŸartlarına daha uygun olan dijital arÅŸivleme sayesinde çeÅŸitli iskelet koleksiyonlarını içerecek merkezi bir çevrimiçi veri tabanı oluÅŸturulmaktadır.

 

Yararlanılan temel kaynak:

​

  DoÄŸan, E., Vorobyeva, E., Bütün, E., Büyükkarakaya, A.M. (2021). DijitalleÅŸen Biyoarkeoloji ve Juliopolis, Arkeolojik insan topluluklarına ait kalıntıların dijital arÅŸivi. Juliopolis Band I, Ed. Ali Metin Büyükkarakaya, Koç Üniversitesi Vekam Yayınları (yayıma hazırlanıyor)

1..jpg
2..jpg
4..jpg
3..jpg
bottom of page