top of page

​

bilim-toplum çalışmaları

   Ä°nsan topluluklarının çevreleriyle kurduÄŸu iliÅŸki ve hayatı anlamlandırma süreçlerinde bir yandan yaÅŸadıkları coÄŸrafyalardaki doÄŸal çevrenin ve kültürel birikimin bilinirliÄŸi diÄŸer yandan çaÄŸdaÅŸ bilimin yaklaşımlarıyla desteklenmiÅŸ araÅŸtırmaların sonuçlarının kamusal alanla paylaşılması önem arz etmektedir. Bu çerçevede, doÄŸal ve kültürel çevreye ait bilgilerin aktarımında güncel bilimsel çalışmalara dair bilgilerin kullanılması ve dijital uygulamaların kullanımı etkili olabilmektedir. Çevreyi algılamada sosyal bilimler ile doÄŸa bilimlerinin birlikte ele alınması, onları aynı bütünün birbirinden ayrılmaz ve deÄŸerli parçaları olarak algılanmasına katkı sunmaktadır.

   

   Kültürel miras ve doÄŸa tarihine dönük kültürel aktarım açısından eÄŸitim aÅŸamalarının baÅŸlarında sayılabilecek öÄŸrenciler ile yapılan çalışmalar günümüzde gittikçe artmaktadır. Bu çalışmalarda çocukların bulundukları coÄŸrafyalar ve kültürler hakkında bilgi sahibi olmaları saÄŸlanırken arkeoloji, biyoloji, antropoloji, coÄŸrafya ve jeoloji ilk akla gelen kaynak bilim dallarıdır.

​

  Ä°dea lab Bilim-Toplum yaklaşımında temel ve sosyal bilim alanlarından bilgi kaynaklarının kullanılması, uygulamalarda dijital teknoloji uygulamalarına ağırlık verilerek etkileÅŸimli yöntemler ile özellikle orta öÄŸretim aÅŸamasındaki çocuklara ve öÄŸretmenlere odak seçilen belli bir bölge hakkında yerele ait bilgilerin aktarılması amaçlanmaktadır.

Bir kamusal arkeoloji etkinliÄŸi olarak bkz. http://juliopolis.com/

bottom of page